Zieke vis in de vijver herkennen en behandelen

Vissen kunnen net als andere dieren ziek worden. Diagnose en behandelen van een zieke vis is lastig, maar een aantal aandoeningen kun je vrij eenvoudig herkennen en hiervoor zijn ook medicijnen in de handel. Op deze pagina lees je, hoe je zieke vissen kunt herkennen en behandelen.

Zieke vis herkennen

Zieke vissen vertonen afwijkend gedrag of hebben specifieke uiterlijke kenmerken. Hierdoor kun je een zieke vis herkennen. Wat je bijvoorbeeld kunt merken aan een zieke vis, is:

Lusteloos gedrag
De zieke vis is minder beweeglijk en eet niet of nauwelijks.

Vreemde houding
De zieke vis hangt scheef in het water of lijkt moeite te hebben met rechtuit zwemmen.

Zichtbare parasieten
De zieke vis heeft zichtbaar parasieten bij zich. Deze kunnen op verschillende plaatsen zitten, bijvoorbeeld tussen de schubben of in de kieuwen.

Verwondingen of stippen op de huid
De zieke vis heeft verwondingen of afwijkende plekjes zoals witte stippen op de huid.

Beschadigde vinnen en staart
De zieke vis heeft ingescheurde vinnen en/of een ingescheurde staart.

Langs bodem of andere objecten schuren
De zieke vis schuurt over de bodem of langs andere objecten.

Zieke vis apart zetten: quarantaine

Zet een zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak. Veel visziekten zijn besmettelijk. Door de zieke vis in quarantaine te plaatsen, voorkom je dat er meer vissen ziek worden. Een geschikte tijdelijke opvang is een speciekuip van 80 liter. Zet deze niet in de zon en zorg voor beluchting met bijvoorbeeld een zuurstofpomp.

Zieke vis apart zetten en behandelen

Het allerbelangrijkste is, dat je de zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak zet (quarantaine). Veel visziekten zijn besmettelijk. Doordat je de zieke vis apart zet, voorkom je dat andere vissen in je vijver dezelfde aandoening krijgen.

Door de zieke vis apart te zetten, wordt het ook makkelijker de juiste diagnose te stellen en de vis te behandelen. Voor veel aandoeningen zijn namelijk geneesmiddelen verkrijgbaar, die je aan het water moet toevoegen. In een aparte bak is dit geneesmiddel geconcentreerder, waardoor het ook beter werkt. Daarnaast zijn met name antibacteriële middelen zeer slecht voor het vijvermilieu. Deze middelen doden namelijk niet alleen de ziekmakende bacteriën, maar ook de bacteriekolonie in het biologisch filter en de rest van de vijver. Zet een zieke vis dus altijd apart, voordat je deze gaat behandelen.

Zieke vissen: overzicht visziektes

Hieronder vind je een overzicht van visziektes, die het meest frequent voorkomen:

Vinrot

Bij vinrot heeft de vis last van ingescheurde, rafelige vinnen en bloederige plekken bij de staart. Vinrot wordt veroorzaakt door een bacterie. Een zieke vis met vinrot kun je daarom behandelen met een antibacterieel visgeneesmiddel.

Saprolegnia (schimmelinfectie)

Saprolegnia is een schimmelinfectie, die leidt tot witte plekken op de huid van de zieke vis. Achterliggende oorzaak is meestal een bacteriële infectie. Een behandeling tegen saprolegnia bestaat daarom uit het toedienen van een antibacterieel visgeneesmiddel en een schimmeldodend middel.

Goudwinde met saprolegnia

Goudwinde met saprolegnia. Dit is een aandoening waarbij zowel een bacterie als een schimmel een rol speelt. Bij de behandeling moet je daarom naast een schimmeldodend middel ook een antibacterieel middel gebruiken.

Buikwaterzucht

Buikwaterzucht is eigenlijk een verzamelnaam voor aandoeningen aan de ingewanden van de vis. Dit kan een bacteriële infectie zijn, maar ook een tumor of nierfalen. Symptomen zijn een opgezette buik, uitstaande schubben en uitpuilende ogen. Vaak kan de zieke vis ook niet meer rechtop in het water zwemmen, maar hangt hij scheef. Buikwaterzucht is meestal niet te genezen. In sommige gevallen echter helpt een behandeling met een antibacterieel visgeneesmiddel.

Witte stip

Witte stip is een vaak voorkomende parasitaire visziekte. Parasieten nestelen zich in de slijmhuid van zieke vissen. Hierdoor ontstaan witte stippen op de huid. Tegen witte stip zijn speciale geneesmiddelen verkrijgbaar. Deze aandoening is goed te behandelen.

Huidworm

Huidworm wordt ook door een parasiet veroorzaakt. Deze aandoening is makkelijk te herkennen, omdat de wormpjes zichtbaar uit de huid van de zieke vis steken. Tegen aandoeningen waarvan wormen de oorzaak zijn, zijn specifieke geneesmiddelen verkrijgbaar.

Vis met parasiet (huidworm)

Voorbeeld van een vis met een parasitaire aandoening (huidworm). Tegen aandoeningen waarvan wormen de oorzaak zijn, is een goede behandeling mogelijk.

Kieuwworm

Deze visziekte lijkt op huidworm, maar de parasieten zitten hier tussen de kieuwen van de zieke vis. Dat maakt deze aandoening direct ook levensbedreigender. De behandeling tegen kieuwworm bestaat uit behandelen van de zieke vis met een geneesmiddel tegen wormen.

Karperluis

Bij deze visziekte zetten kleine kreeftachtige diertjes zich vast op de vissenhuid. De parasieten zijn zichtbaar met het blote oog. Doordat zieke vissen door schuren proberen de parasieten kwijt te raken, kunnen er ook bloederige plekken op de huid ontstaan. Karperluis is goed te behandelen met een middel tegen parasieten.

Visziektes voorkomen

Visziektes voorkomen is beter dan genezen. Je treft visziektes vaak aan in vijvers waarin te veel vissen zitten. Hierdoor vermindert de weerstand van de vissen, wat ze vatbaarder maakt voor allerlei aandoeningen. Beperk het aantal vissen daarom tot circa 20 cm vislengte per 1.000 liter water.

Wanneer je nieuwe vissen in de vijver zet, kun je deze het best eerst controleren op aandoeningen. Nog beter is het, nieuwe vissen eerst een tijdje in een aparte bak te zetten en pas na een paar dagen, als de vis gezond blijft, in de vijver uit te zetten.

Zorg daarnaast voor een vijver, waarin het biologisch evenwicht in orde is. Dit betekent voldoende zuurstofplanten, een goed biologisch filter en hard vijverwater. Op deze manier kun je visziektes tot een minimum beperken.

Verder lezen:

Vijvervissen

Reiger uit de vijver houden

Onderhoud vijverwater

Biologisch evenwicht