Bij de inrichting van de vijver gaat de meeste aandacht uit naar waterplanten, bacteriën en vissen. Toch is het erg belangrijk om ook aandacht te besteden aan het vijverwater. Een vijver met goede kwaliteit water zal namelijk makkelijker helder blijven en minder problemen krijgen. Een vijver met een slechte waterkwaliteit is juist extra gevoelig voor problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draadalgen en zweefalgen, of slechte groei van zuurstofplanten. Op deze pagina lees je, hoe je ervoor kunt zorgen dat het water in je vijver van goede kwaliteit is en blijft. Ook de GH-waarde, KH-waarde en pH-waarde van vijverwater komen hierbij aan bod.
Waterkwaliteit = hard vijverwater
Een vijver met een goede waterkwaliteit heeft hard vijverwater. Dit houdt in, dat er veel minerale stoffen zoals calcium, magnesium en kalium in het vijverwater zitten. Deze stoffen vormen de voedingszouten voor de zuurstofplanten in de vijver. Daarnaast zorgt hard water ervoor, dat het vijverwater meer CO2 kan bevatten. Dit is erg belangrijk. CO2 is namelijk noodzakelijk voor de groei van zuurstofplanten.
In een vijver met onvoldoende hard water zullen de zuurstofplanten daarom niet goed groeien. Hierdoor kunnen zij niet alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Het gevolg van achterblijvende voedingsstoffen is algengroei. De vijver wordt dan groen en troebel (zweefalgen) of er ontwikkelen zich grote pakketten draadalgen. Algen groeien namelijk wel goed in zacht water.
Vijverwater: hoe krijg je een goede waterhardheid?
De zorg voor een goede waterhardheid begint al, als je je vijver voor de eerste keer met water vult. Regenwater, grondwater en leidingwater zijn van zichzelf namelijk meestal niet hard genoeg voor een goede plantengroei. Je zult daarom direct voedingszouten moeten toevoegen aan het water in de vijver. Hierdoor kunnen de zuurstofplanten van het begin af aan goed groeien. Voedingszouten kun je toevoegen, door de vijverwater met GH-Extra te behandelen. Dit is een snelwerkende hardheidsverbeteraar die van leidingwater geschikt vijverwater maakt.
De waterhardheid van je vijver loopt onder invloed van invallende neerslag geleidelijk terug. Regenwater is namelijk extreem zacht en mengt zich met het hardere water in de vijver. Hierdoor zal de waterhardheid van de vijver dalen. Daarnaast gebruiken zuurstofplanten mineralen uit het water bij hun groei. Ook dit laat de waterhardheid van het vijverwater geleidelijk dalen. Het is daarom erg belangrijk, de waterhardheid regelmatig weer op peil te brengen.
Wanneer je een vijver behandelt met Mineral Clay, heb je gedurende het hele jaar een voor plantengroei geschikte waterhardheid in je vijver. Dit product bevat namelijk alle minerale stoffen, in de juiste verhouding, die nodig zijn voor een goede groei van zuurstofplanten.
Waterhardheid vijver meten: GH-waarde en KH-waarde
De waterhardheid van water kun je eenvoudig meten. De hardheid wordt weergegeven met twee getallen: de GH-waarde en de KH-waarde. Je kunt deze waarden zelf meten met een druppeltestset. Hiermee kun je circa 50 keer de GH-waarde en KH-waarde van je vijverwater meten.
GH-waarde vijverwater
De GH-waarde laat zien, hoeveel minerale stoffen er in totaal zijn opgelost in het water. Vijverwater moet tenminste een GH-waarde van 6 hebben voor een goede groei van zuurstofplanten. Als de gemeten GH-waarde lager is, kun je je vijver daarom het best behandelen met GH-Extra en/of Mineral Clay om de hardheid te verhogen.
KH-waarde vijverwater
De KH-waarde laat zien, hoeveel carbonaten het vijverwater bevat. Met carbonaat wordt een chemische verbinding van CO2 met een kalkstof bedoeld. De gebonden CO2 kan door de zuurstofplanten worden gebruikt voor hun groei. Met de KH-waarde meet je dus de hoeveelheid gebonden koolzuur (CO2) in de vijver. De KH-waarde van je vijver moet minimaal 6 bedragen voor een goede plantengroei. Wanneer de gemeten waarde lager is, kun je de vijver dus het best behandelen met KH-Extra om de KH-waarde snel weer op het juiste niveau te krijgen.
Vijverwater: geen regenwater
Regenwater bevat geen minerale stoffen. Het heeft dus een GH- en KH-waarde van nul. Dit water is daarom niet erg geschikt is om je vijver mee te vullen. Invallende regen kun je niet tegengaan, maar laat een regenwaterafvoer liever niet in de vijver uitstromen. Dit zorgt voor een extra snel dalende waterhardheid, waardoor de kans op allerlei problemen in de vijver sterk stijgt.
Vijverwater: pas op met grondwater
Ook grondwater is lang niet altijd geschikt als vijverwater. De waterhardheid van dit water is meestal niet hoog genoeg voor de groei van zuurstofplanten. Daarnaast is grondwater vaak verontreinigd met sporen van nitraten en fosfaten. Voor gebruik in de tuin is dit geen probleem, maar in de vijver kan een heel klein gehalte nitraat of fosfaat in het water al leiden tot enorme groei van algen. Als je grondwater wilt gebruiken om je vijver te vullen, laat het dan eerst grondig testen om uit te sluiten dat deze stoffen aanwezig zijn.
pH-waarde vijverwater
Net als de GH-waarde en KH-waarde wordt ook de pH-waarde van vijverwater gebruikt als indicator voor de waterkwaliteit. De pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan. Bij een vijver meet je hiermee, hoeveel vrij CO2 (koolzuur) het vijverwater bevat. Dit vrije CO2 maakt het water namelijk zuurder. Een tekort aan vrij koolzuur leidt tot slechte groei van zuurstofplanten. CO2 wordt in de vijver geproduceerd door de bacteriekolonie in het biologisch filter en op de vijverbodem.
Een goede pH-waarde bedraagt ’s-ochtends tussen de 7,0 en 7,5 en ’s-avonds tussen de 7,5 en 8. De pH-waarde stijgt dus in de loop van de dag. Bacteriën produceren 24 uur per dag CO2. Dit laat de pH-waarde dalen. Zuurstofplanten nemen deze CO2 alleen tijdens de daglichtperiode op. Tijdens de daglichtperiode stijgt de pH-waarde daardoor. De hoeveelheid CO2 in de vijver loopt terug.
Ook de pH-waarde kun je eenvoudig met een druppeltestset opmeten.
Verder lezen: | Producten: |