Hieronder vind je nog een aantal tips rondom een vijver ontwerpen:
Tip 1: Neem de tijd
Neem de tijd om een goed vijverontwerp te bedenken en op te stellen. Zaken die je hier over het hoofd ziet, leiden straks tot problemen met je vijver die je niet, of alleen tegen hoge kosten, kunt oplossen. Een vijver ontwerpen en aanleggen is nu eenmaal geen klus die je in één weekend kunt doen.
Tip 2: Kijk bij anderen
Bekijk zoveel mogelijk vijvers. Ga na wat je mooi vindt en wat niet, en kies op basis daarvan hoe jouw vijver er uit moet komen zien. Vraag aan andere vijvereigenaren ook wat hun ervaringen zijn en wat ze nu anders of beter zouden doen.
Tip 3: Randafwerking: geen turf gebruiken
Met turfblokken kun je een vijverrand mooi afwerken. Dit materiaal heeft echter als nadeel, dat het het vijverwater erg zuur maakt (verlaging van de pH-waarde). Veel waterplanten en zuurstofplanten kunnen hier niet goed tegen en zullen daarom niet goed groeien in een vijver waarin (teveel) turf is verwerkt.
Tip 4: Randafwerking met hardhout
Hardhout is erg geschikt om de rand van een formele vijver mee af te werken. Let wel op, dat veel verse hardhoutsoorten uitlogen. Hierdoor kan het vijverwater verkleuren. Je kunt dit tegengaan, door het hardhout dat je gaat gebruiken een tijd in de regen te laten liggen. Een andere optie is het hout voor gebruik af te lakken met een beits of (transparante) lak op waterbasis.
Tip 5: Waterval, beekloop en filter
Wanneer je je vijver wilt voorzien van een waterval of beekloop, moet je in het ontwerp hiermee al rekening houden. Denk hierbij ook aan slangen en kabels die je hierbij nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een filterinstallatie: bedenk vooraf ook al waar je deze gaat zetten en waar het water weer moet terugstromen naar de vijver.
Verder lezen: |