UV-Filter vijver – werking en onderhoud

Een UV-filter is een speciaal soort vijverfilter, dat gebruik maakt van ultraviolet licht. Het vijverwater stroomt in een UV-filter langs een lamp die ultraviolet licht uitstraalt. Hierbij worden eencellige zweefalgen gedood. Dit zorgt ervoor, dat de vijver helder wordt. Zweefalgen zijn namelijk de veroorzakers van een groene, troebele vijver. Op deze pagina lees je, hoe een UV-filter bij de vijver werkt, of het noodzakelijk is en hoe je het het best kunt onderhouden. Ook vind je terug welk wattage een UV-filter moet hebben.

UV-filter vijver: werking

Een UV-filter is een buisvormig filter met daarin een langwerpige, ultraviolette lamp. Het filter wordt naast de vijver geplaatst. Water uit de vijver wordt in het filter gepompt, waardoor het dus langs de lamp stroomt. Deze UV-lamp zelf zit in een glazen waterdichte buis in het filter.

Tijdens het langsstromen wordt het vijverwater blootgesteld aan UV-straling. Deze straling doodt vervolgens de (eencellige) zweefalgen in het vijverwater. Als het water uit het UV-filter komt, stroomt het weer terug de vijver in (of verder naar een biologisch filter, waterval of beekloop).

De onderstaande afbeelding laat zien, hoe een UV-filter er van binnen uit ziet en hoe de werking is:

UV-filter vijver: werking

Werking van een UV-filter voor de vijver

Is een UV-filter noodzakelijk?

Een UV-filter is niet noodzakelijk. Wanneer een vijver namelijk een goed biologisch evenwicht heeft, zal deze ook zonder een UV-filter helder blijven. Een vijver die een enkele keer last van zweefalgen krijgt, kan meestal goed behandeld worden met een zweefalgbestrijder. Pas wanneer ook een zweefalgbestrijder niet werkt of als de vijver vaak en langdurig groen is, wordt een UV-filter noodzakelijk.

Voor koivijvers ligt dit anders. In deze vijvers zitten naar verhouding zeer veel vissen, waardoor het vijverwater erg voedselrijk wordt. Zuurstofplanten kunnen daarom niet meer alle voedingsstoffen opnemen uit het water. Bovendien zullen de zuurstofplanten last hebben van aanvreten door de karpers. Daarom is in koivijvers een UV-filter wel altijd noodzakelijk om de vijver helder te houden.

Nadelen UV-filter vijver

Een UV-filter heeft als belangrijkste nadeel, dat niet alleen zweefalgen in het vijverwater gedood worden. Ook nuttige bacteriën overleven de UV-straling niet. De meeste bacteriën zitten echter in het biologisch filter en in het bezinksel op de vijverbodem. Daarom komen ze nooit in contact met de UV-straling. Dit nadeel valt in de praktijk daardoor erg mee. Toch is het verstandig om een UV-filter niet te laten draaien in de weken nadat het biologisch vijverfilter is opgestart en geënt. De bacteriekolonie in het vijverfilter moet eerst volledig ongestoord kunnen aangroeien.

Wattage en soorten UV-filters

UV-filters zijn in verschillende wattages verkrijgbaar. Als vuistregel geldt, dat voor elke 500 liter vijverwater één watt vermogen nodig is. Een vijver met 9.000 liter inhoud heeft bijvoorbeeld een UV-filter van achttien watt nodig.

UV-filters zijn los verkrijgbaar, maar de filters kunnen ook geïntegreerd zijn in een biologisch filter of in een drijvend filter. In dat geval spreek je van all-in-one filters.

Zweefalg in een vijver: een UV-filter helpt

Voorbeeld van een vijver met zweefalg. Het water is groen en troebel, waardoor niets te zien is van wat zich onder water afspeelt. Om zo’n vijver weer helder te krijgen, kun je deze behandelen met een zweefalgbestrijder of een UV-filter bij de vijver plaatsen.

Onderhoud UV-filter

Een UV-filter vereist weinig onderhoud. Onderstaand vind je de belangrijkste punten, waarop je moet letten:

Eens per jaar de UV-lamp vervangen

Een UV-lamp geeft ongeveer één groeiseizoen de aangegeven straling af. Daarna brandt de lamp nog wel, maar de afgegeven UV-straling wordt minder. Je kunt daarom het beste eens per jaar de UV-lamp vervangen.

Schoonmaken glazen buis

De UV-lamp zit in het filter in een beschermende glazen buis. Wanneer zich op deze buis aanslag of vuil afzet, kan de UV-straling het vijverwater minder goed bereiken. Controleer daarom periodiek of de glazen buis schoon is en reinig deze zo nodig.

In- en uitschakelen UV-filter

Een UV-filter hoeft alleen tijdens het groeiseizoen te branden. Bij watertemperaturen onder de acht graden ligt de groei van zweefalgen in de vijver stil. Daarom heeft het geen zin om het UV-filter aan te zetten tijdens de wintermaanden. Tijdens het groeiseizoen kan het filter 24 uur per dag branden, maar met een tijdschakelaar kun je ook voor minder branduren kiezen. Probeer het aantal branduren zo laag mogelijk te houden, waarbij de vijver natuurlijk wel helder moet blijven.

Aanbod UV-filters

Bekijk ook een uitgebreid aanbod van UV-filters in uiteenlopende wattages en complete filtersystemen met geïntegreerd UV-filter.

Verder lezen:

Checklist UV- filter

Groene vijver helder maken

Vijverpomp

Biologisch filter

 

Producten:

UV-filters

Complete filtersets

Zweefalgbestrijder