Zuurstofplanten en andere waterplanten in de vijver hebben onderhoud nodig. Hierbij kun je denken aan snoeien, vermeerderen en verplanten Ook het geven van de juiste voedingsstoffen is belangrijk. Zonder het juiste onderhoud zal de groei van de planten in de vijver teruglopen.
Op deze pagina lees je, welk onderhoud waterplanten in je vijver nodig hebben en hoe je dat het best aanpakt.
Zuurstofplanten en moerasplanten aanplanten en verplanten
Zuurstofplanten houden het vijverwater helder. Deze planten moet je op de juiste manier en op de juiste plaats in de vijver aanplanten. Zuurstofplanten hebben enkele keren per jaar onderhoud nodig.
Aanplanten zuurstofplanten en moerasplanten
Gebruik een plantmand van 20 x 20 centimeter. Als grond kun je een mengsel van drie delen wit zand en één deel vijveraarde gebruiken. Maak bosjes zuurstofplanten door vier of vijf stengels met een ijzerdraadje voorzichtig samen te binden. Verwijder eerst de eventueel aanwezige loodjes. Per plantmand plaats je vier of vijf bosjes zuurstofplanten. Zorg dat je de bosjes goed vastzet in de aarde. Hiermee voorkom je dat de planten loskomen.
Zet de plantmand met zuurstofplanten op een diepte van 50-60 centimeter. Laat het plantmandje heel langzaam in de vijver zakken, zodat de grond niet omhoog komt. Maak de aarde in de plantmand vooraf al doornat.
Om glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) aan te planten gebruik je een grondmengsel van drie delen vijveraarde en één deel wit zand. In dit mengsel kan de fonteinkruid goed een wortelstelsel vormen.
Op dezelfde manier kun je ook nieuwe moerasplanten in de vijver aanplanten. Hiervoor gebruik je een mengsel van drie delen vijveraarde met één deel wit zand. Moerasplanten plaats je op een diepte van 10-20 centimeter.
Vermeerderen zuurstofplanten en moerasplanten
Je kunt zuurstofplanten ook vermeerderen. Dit doe je door afgeknipte jonge scheuten als stek te poten in een plantmand. Dit gaat op dezelfde manier, als waarop je nieuwe zuurstofplanten in de vijver kunt aanplanten.
Ook moerasplanten kun je vermeerderen. Hiervoor scheur je de plant. Je zorgt er hierbij voor, dat aan het afgescheurde stuk zowel wortels als een groeiende uitloper zit. het afgescheurde stuk kun je vervolgens in een aparte mand plaatsen.
Onderhoud waterplanten: voedingsstoffen zuurstofplanten
Zuurstofplanten groeien volledig onder water in de vijver. Daarom halen ze al hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het vijverwater. Voor een goede groei van deze planten moet je er daarom voor zorgen, dat het vijverwater alle benodigde voedingszouten bevat. De hoeveelheid voedingszouten in het water wordt weergegeven met de hardheid van het vijverwater. Hard vijverwater bevat veel voedingszouten, zacht water juist heel weinig.
De waterhardheid, en daarmee dus de hoeveelheid voedingszouten, loopt in elke vijver geleidelijk terug. Invallende regen, die erg zacht is, vermengt zich met het hardere vijverwater. Daarnaast nemen zuurstofplanten bij hun groeivoedingszouten op. Om een goede groei van zuurstofplanten te houden, moet je de hoeveelheid voedingszouten daarom regelmatig aanvullen.
Het aanvullen van de voedingszouten is hetzelfde als het verhogen van de waterhardheid van de vijver. Dit vormt een zeer belangrijk deel van het onderhoud aan de zuurstofplanten in je vijver. Je kunt dit met verschillende producten doen:
Mineral Clay
Mineral Clay is een hardheidsverbeteraar, die langdurig werkt (vier tot zes maanden). Dit middel heeft wel een langere aanlooptijd nodig (enkele weken). Het is daarom vooral geschikt om de waterhardheid op peil te houden. Als de waterhardheid van de vijver snel omhoog moet worden gebracht, kun je beter GH-Extra en/of KH-Extra gebruiken.
GH-Extra
GH-Extra is een snelwerkende hardheidsverbeteraar. Dit middel verhoogt vrijwel direct de waterhardheid van de vijver, maar is na enkele weken ook weer uitgewerkt. GH-Extra kun je gebruiken in situaties waarin de waterhardheid snel verhoogd moet worden. Denk hierbij aan het opstarten van de vijver of tijdens het uitlopen van de zuurstofplanten in het vroege voorjaar. Ook na het plaatsen van nieuwe zuurstofplanten in de vijver kun je GH-Extra gebruiken.
KH-Extra
KH-Extra is eveneens een snelwerkende hardheidsverbeteraar. Dit middel verhoogt de karbonaathardheid van het vijverwater. Dit houdt in, dat je naast voedingszouten ook CO2 toevoegt aan het vijverwater. KH-Extra is daarom vooral nuttig in situaties waarin de vijver een tekort aan CO2 heeft. Dit is vaak het geval bij nieuwe vijvers en aan het begin van het groeiseizoen. De bacteriekolonie in de vijver of het biologisch filter is in deze gevallen nog niet voldoende groot om de hele vijver van CO2 te voorzien. KH-Extra is een snelwerkende hardheidsverbeteraar. De werking houdt enkele weken aan.
Met een combinatie van Mineral Clay en GH-Extra en/of KH-Extra zorg je voor een directe verhoging van de waterhardheid, die vervolgens vier tot zes maanden aanhoudt.
Zuurstofplanten vijver snoeien en vermeerderen
Zuurstofplanten groeien tot aan de wateroppervlakte van de vijver. Vanaf dat moment zal de plant zich vooral richten op het ontwikkelen van bloemen. De groei van de zuurstofplanten neemt dan af. Voor je vijver is het echter beter, als de zuurstofplanten blijven groeien. Om dit te bereiken, kun je zuurstofplanten het beste tot vijftien centimeter onder de wateroppervlakte snoeien. Hierdoor blijft de plant nieuwe scheuten vormen. Snoeien van zuurstofplanten in de vijver is daarom een belangrijk onderdeel van het onderhoud.
De gesnoeide plantdelen kun je oppoten in een aparte plantmand. Op deze manier kun je de zuurstofplanten in je vijver vermeerderen.
Moerasplanten snoeien en vermeerderen
Moerasplanten kun je in het najaar snoeien, als de plant begint af te sterven. Hierbij knip je de dode plantdelen weg. Ook wanneer de plant te groot wordt, kun je deze snoeien. Snoeien vormt bij moerasplanten het meest voorkomende onderhoud.
Moerasplanten kun je in de meeste gevallen niet stekken zoals zuurstofplanten. Als je een moerasplant wilt vermeerderen, kun je deze het beste scheuren. Hierbij splits je de plant. Je zorgt er voor dat aan beide plantdelen zowel wortels als bladeren zitten. De twee (of meer) plantdelen kun je vervolgens op de gebruikelijke manier poten.
Vermeerderen van moerasplanten kun je het beste in het vroege voorjaar doen. De gescheurde delen hebben dan nog een volledig groeiseizoen om uit te groeien tot volwaardige planten.
Waterlelies snoeien en vermeerderen
Onderhoud aan waterlelies en andere lelie-achtige planten bestaat uit wegsnoeien van het blad, wanneer dit in het najaar afsterft. Tijdens het groeiseizoen kun je dode bladeren en uitgebloeide bloemen wegknippen.
Een waterlelie kun je vermeerderen. Hiervoor kun je in het vroege voorjaar een stuk van de moederplant afscheuren. Kies een deel, dat uitlopers heeft en zorg dat er voldoende wortels aan het afgescheurde stuk zitten. De ‘wond’ die ontstaat bij het scheuren kun je dichten door deze even in de as te duwen. Wanneer een waterlelie boven het water gaat uitgroeien (een zogenaamde kroon vormt) is dit een signaal, dat de plant het volgende voorjaar gesplitst moet worden.
Draadalgen bestrijden
Onderhoud waterplanten omvat ook het bestrijden van draadalg. Zuurstofplanten kunnen in hun groei gehinderd worden door draadalgen. De draadalgen groeien hierbij tussen de zuurstofplanten en kunnen deze gaan overwoekeren. Hierbij zal de groei van de zuurstofplanten teruglopen. Draadalg stelt lagere eisen aan zijn omgeving dan zuurstofplanten en zal ook groeien in vijverwater met een lage waterhardheid. Draadalg bestrijden is eveneens een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan de zuurstofplanten in de vijver.
Op de juiste manier draadalgen bestrijden bestaat altijd uit twee onderdelen.
- doden van de aanwezige draadalgen en algsporen;
- gelijktijdig verhogen van de waterhardheid.
Met deze aanpak bestrijd je niet alleen het symptoom, maar neem je ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalgen weg.
Draadalg in één bevat zowel een middel tegen draadalgen als een middel om de waterhardheid van de vijver te verhogen.
Verder lezen: | Producten: |