Onderhoud vijver lente | vijveronderhoud voorjaar

In de lente komt de vijver weer tot leven. Met het juiste onderhoud in deze periode zorg je ervoor, dat je vijver het ook tijdens de rest van het groeiseizoen goed doet. Op deze pagina lees je daarom, welk onderhoud je in de lente aan je vijver moet uitvoeren.

Inschakelen pomp, biologisch filter en UV-filter

Zodra de watertemperatuur van de vijver boven de acht graden komt, kun je de pomp, het biologisch filter en het UV-filter weer inschakelen. In het biologisch filter moet zich vervolgens een nieuwe bacteriekolonie vormen. Dit gaat het beste, als je het filter eerst ent met een filterstarter (Pond Biotics).

Controleer of de pomp goed werkt en de glazen buis in het UV-filter schoon is. Vervang eens per jaar de UV-lamp, want na één groeiseizoen neemt de hoeveelheid UV-straling van de lamp sterk af.

Vijver met uitlopende moerasplanten in het voorjaar

In het voorjaar lopen de waterplanten in de vijver weer uit. Met het juiste onderhoud in de lente zorg je ervoor, dat je vijver het ook de rest van het groeiseizoen goed doet.

Snoei dode plantdelen vijver weg

Snoei de nog aanwezige dode plantdelen in en om de vijver weg. Dit geeft jonge scheuten namelijk de kans, zich goed te ontwikkelen. Dit is vooral van belang voor de zuurstofplanten, maar ook de moerasplanten en de waterlelie doen het beter als er geen oude plantdelen meer in de weg zitten.

Zorg voor hoge waterhardheid

Zorg juist in het voorjaar voor een hoge waterhardheid van de vijver. In deze periode moeten de zuurstofplanten immers weer gaan uitschieten. Dit kan alleen in water met een voldoende hoge waterhardheid. In te zacht water zullen de zuurstofplanten daarom niet goed uitlopen. De vijver heeft dan een slechte start van het groeiseizoen. Verhoog de waterhardheid van de vijver  daarom in het voorjaar met GH-Extra en/of Mineral Clay.

Draadalg in het voorjaar bestrijden

Draadalg groeit in het najaar langer door dan de zuurstofplanten. In het vroege voorjaar begint de groei ervan ook net iets eerder. Hierdoor kan een vijver juist in het voorjaar last hebben van groei van draadalg. Dit geldt zeker voor een vijver, waarvan de waterhardheid te laag is.

Draadalgen kunnen de groei van de zuurstofplanten sterk hinderen. Wanneer je ze in je vijver aantreft in het voorjaar, kun je het best meteen deze draadalg bestrijden. Op die manier voorkom je, dat de aanwezige draadalg later in het groeiseizoen een plaag gaat vormen en de waterplanten volledig overwoekert.

Een vijver met draadalg kun je behandelen met Draadalg-in-één. Dit is een product dat zowel de draadalgen als de eencellige algsporen doodt als ook de waterhardheid verbetert. Een te lage waterhardheid is namelijk meestal de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg.

Draadalg in de vijver in het voorjaar

In het voorjaar hebben veel vijvers last van draadalg. De draadalgen overwoekeren hierbij de uitschietende waterplanten, zoals de waterlelie op deze foto. Met Draadalg-in-één kun je je vijver eenvoudig behandelen tegen draadalg.

Controleer zuurstofplanten

Controleer, of er voldoende zuurstofplanten in je vijver groeien. Van bovenaf bezien moet de vijver voor tenminste 50% begroeid zijn. Plaats zo nodig extra zuurstofplanten. Het voorjaar is hiervoor een geschikte tijd. Aangeplante stekken hebben dan namelijk nog het volledige groeiseizoen om uit te groeien tot volwaardige zuurstofplanten.

Vissen voeren

Vanaf een watertemperatuur van acht graden kun je beginnen met het voeren van de vissen. Dit geeft je meteen ook de gelegenheid om de vissen in de vijver te bekijken en te controleren, of ze goed de winter zijn doorgekomen. Als de watertemperatuur nog laag is, hoef je niet te veel te voeren.

Verder lezen:

Checklist vijveronderhoud lente

Onderhoud vijver zomer

Draadalg bestrijden

Onderhoud vijver herfst

Onderhoud vijver winter

 

Producten:

GH-Extra

Mineral Clay

Pond Biotics

Draadalg-in-één