Onderhoud vijver herfst | vijveronderhoud najaar

In de herfst eindigt het groeiseizoen. Op deze pagina onderhoud vijver herfst lees je, welk onderhoud je vijver in de herfst nodig heeft en hoe je je vijver kunt voorbereiden op de winterperiode. Goed onderhoud van de vijver in de herfst zorgt er namelijk voor, dat deze in het volgend voorjaar zonder problemen weer uit de startblokken kan komen.

In vijver vallende bladeren tegengaan

Grootste aandachtspunt in de herfst is het tegengaan van in de vijver vallende bladeren. Wanneer er jaar na jaar veel blad in je vijver valt, vormen deze rottende bladeren een dikke modderlaag op de vijverbodem. Zo’n dikke modder- of sliblaag maakt het vijverwater te voedselrijk. Hierdoor krijgt de vijver tijdens het groeiseizoen last van zweefalgen en draadalgen.

Probeer daarom te voorkomen dat er bladeren in de vijver vallen waaien. Je kunt hiervoor in de herfst bijvoorbeeld een fijnmazig net over de vijver te spannen. Je kunt hiervoor een eenvoudig fruitnet nemen, dat ook gebruikt wordt om fruitbomen te beschermen tegen vogels.

Onderhoud vijver herfst: net tegen herfstbladeren

Door in de herfst een net over je vijver te spannen, voorkom je dat er herfstbladeren in de vijver waaien. Herfstbladeren vormen na verloop van tijd namelijk een dikke modderlaag op de vijverbodem.

Waterhardheid vijver vóór winterperiode verhogen

In de herfst en de winterperiode valt er over het algemeen veel neerslag in de vijver. Hierdoor loopt de waterhardheid flink terug. In het volgend voorjaar is de waterhardheid dan zo laag geworden, dat de zuurstofplanten hierdoor niet goed meer kunnen uitlopen. Verhoog daarom altijd in de herfst de waterhardheid van de vijver nog een keer. Je kunt hiervoor Mineral Clay gebruiken. Met dit product heb je namelijk het hele jaar door een voor de groei van zuurstofplanten geschikte waterhardheid.

Onderhoud vijver herfst: draadalgen bestrijden

Draadalgen groeien langer door dan de zuurstofplanten en overige waterplanten. In het voorjaar begint de groei van draadalgen ook weer wat vroeger dan de gewone plantengroei. Daarom heeft een vijver juist in het voorjaar vaak last van flinke groei van draadalgen. Je kunt dit voorkomen, door in de herfst nog een keer de draadalgen in je vijver te bestrijden. Dit kun je doen met Draadalg-in-één. Met dit product verhoog je ook direct de waterhardheid van de vijver.

Draadalg bestrijd je met Draadalg-in-één

Met Draadalg-in-één kun je draadalgen in je vijver bestrijden. Dit product doodt draadalgen en algsporen en bevat ook een middel om de waterhardheid van de vijver te verbeteren. Draadalgen bestrijden in het najaar voorkomt een draadalgenplaag in het voorjaar.

Vijverpomp, biologisch filter en UV-filter uitschakelen

Als de watertemperatuur van het vijverwater lager wordt dan acht graden, kun je de vijverpomp, het biologisch filter en het UV-filter uitschakelen. Maak de filterbak van het biologisch filter daarna zo ver mogelijk leeg. Hiermee zorg je er voor, dat de bak niet kan stuk vriezen in de winter. Controleer en reinig ook de vijverpomp en het UV-filter.

Waterplanten vijver snoeien

Afgestorven plantdelen van waterplanten kun je het beste zo veel mogelijk verwijderen uit de vijver. Denk hierbij onder andere aan de bladeren van de waterlelie en dorre scheuten van moerasplanten. Snoeien van afgestorven materiaal voorkomt dat er teveel organisch afval in de vijver achterblijft.

Verder lezen:

Checklist vijveronderhoud vijver 

Onderhoud vijver lente

Draadalg bestrijden

Onderhoud vijver zomer

Onderhoud vijver winter

 

 

Producten:

Mineral Clay

Draadalg-in-één