Een lekke vijver is makkelijk te herkennen aan het dalende waterpeil. Wanneer het lek gevonden is, is ook de reparatie van een lekke vijver niet ingewikkelder dan het plakken van een fietsband. Vinden van het lek is echter meestal het lastigste onderdeel. Op deze pagina lees je tips, die je kunnen helpen bij het vinden van het lek en het repareren van een lekke vijver.
Lekke vijver: oorzaken
In een lekke vijver is het folie niet meer waterdicht. Dit kan drie oorzaken hebben. Er kan zich een lek in de vijverbodem bevinden, de lekke vijver dan geheel leeg. Het lek kan zich echter ook in een van de wanden bevinden. In dat geval stopt het waterpeil met dalen, als het niveau van de lek is bereikt. Tot slot kan een lekke vijver veroorzaakt worden door poreus geworden PVC-folie. In dit geval is plakken van het lek niet mogelijk en moet dus het hele folie vervangen worden. PVC-folie heeft een levensduur van vijf tot tien jaar. Rubberfolie (EPDM) daarentegen kan wel 50 jaar meegaan voordat het poreus wordt.
Lekke vijver: lek opsporen
Het lek opsporen in een lekke vijver is een lastige klus. Het beste kun je in eerste instantie de vijver laten leeglekken, tot het niveau van het lek bereikt is. Zo weet je in elk geval, op welke hoogte je naar het lek moet zoeken.
Verhoog nu het waterpeil met ongeveer één tot twee centimeter, door de vijver bij te vullen. Zet de pomp en het filter uit en vul een maatkannetje of injectiespuit met melk en druppel deze heel voorzichtig langs de rand van de vijver, zo dicht mogelijk bij het folie. Het weglekkende water veroorzaakt een kleine stroming in het water, die je zichtbaar maakt met de melk. Op deze manier kun je soms een lek opsporen.
Lekke vijver: lek plakken
Het lek plakken in een lekke vijver is niet ingewikkeld. Zorg dat het waterpeil tot een stuk onder het lek is gedaald, zodat je voldoende ruimte hebt. Maak het vijverfolie rondom de lek zeer goed schoon met bijvoorbeeld spiritus. Ga vervolgens na, of de lekkage veroorzaakt is door een scherp voorwerp achter de folie. Verwijder dit voorwerp in dat geval.
Afhankelijk van het soort folie in de lekke vijver (PVC of rubberfolie, EPDM) zorg je voor een geschikte plakset. Deze zijn verkrijgbaar bij tuin- en vijvercentra of via internet. PVC-folie repareer je door een stukje folie met PVC-lijm over het lek te plakken, bij rubberfolie gebruik je een rubberlijm om een los stukje rubberfolie aan te brengen. Na het repareren kun je de vijver weer vullen.
Waterverlies door capillaire werking vijverfolie
Behalve door een lek in het folie, kan een vijver ook water verliezen door capillaire werking van plooien in het vijverfolie. Hierbij kruipt water omhoog door nauwe plooien, die over de vijverrand heen lopen. Dit kun je tegengaan, door het folie wat anders te plooien of de plooien open te vouwen. Waterverlies door capillaire werking blijft, in tegenstelling tot een lek, meestal beperkt tot enkele centimeters.
Waterverlies door verdamping
Ook door verdamping van water kan het waterpeil in de vijver dalen. Vooral in de zomerperiode, in een periode van droog weer, kan het waterpeil hierdoor een halve tot een hele centimeter per dag dalen. Vul dit waterverlies af en toe bij. Wacht liever niet tot de vijver door regenval weer gevuld raakt, want dit is slecht voor de hardheid van het vijverwater.
Verder lezen: |