Groei zuurstofplanten vijver verbeteren

Wanneer de groei van zuurstofplanten in je vijver niet goed is of zelfs helemaal stilvalt, leidt dit al snel tot problemen in de vijver. Denk hierbij aan de groei van draadalg of zweefalg (groene vijver). Zuurstofplanten zijn dus essentieel voor een mooie, heldere vijver. Op deze pagina groei zuurstofplanten vijver verbeteren lees je, wat je kunt doen om de groei van zuurstofplanten in je vijver te verbeteren.

groeiende zuurstofplanten vijver

Onderwateropname van goed groeiende zuurstofplanten. De planten ontwikkelen nieuwe scheuten en hebben een frisgroene kleur.

Slechte groei van zuurstofplanten vijver herkennen

Je kunt slechte groei van zuurstofplanten in je vijver op verschillende manieren herkennen. We bespreken ze hieronder.

Geen ontwikkeling nieuwe scheuten

Groeiende zuurstofplanten ontwikkelen voortdurend nieuwe scheuten. Wanneer dit stopt of minder wordt, is dat daarom een eerste signaal dat de zuurstofplanten niet goed meer groeien.

Verslijmen van de plant

Een zuurstofplant die afsterft, verslijmt. Je kunt dit voelen als je de plant tussen duim en wijsvinger vastpakt. Het blad en de stengel voelen dan slijmerig aan.

Verkleuren en afbreken van plantdelen

Zuurstofplanten die goed groeien, hebben een frisgroene kleur. Verkleuring naar geel of bruin is daarom een teken dat er iets mis is met de groei van de plant. Verkleurde plantdelen breken bovendien makkelijk af.

Groei van zuurstofplanten: wat is noodzakelijk?

Voor de groei van zuurstofplanten in de vijver zijn enkele dingen noodzakelijk. Hieronder lees je wat nodig is, om een gezonde groei van zuurstofplanten te krijgen.

Voldoende zonlicht

Voor de groei van zuurstofplanten in de vijver is voldoende zonlicht nodig. De meeste soorten zuurstofplanten vereisen minimaal zes uur zon per dag, enkele soorten kunnen met drie tot vier uur zonlicht toe. Dit zijn gedoornd hoornblad (Demersum) en bronmos (Fontinalis antipyretica). Met name glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) heeft veel zonuren nodig om goed te groeien. Daarom is dit niet de makkelijkste zuurstofplant.

Zuurstofplanten: groei verbeteren

Zuurstofplanten, zoals deze waterpest (Elodea canadensis), zijn noodzakelijk voor een heldere vijver. Zuurstofplanten groeien alleen goed in hard vijverwater. Hierin zitten de minerale stoffen, die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei.

Voldoende CO2 in het vijverwater

Mensen en dieren ademen zuurstof in, maar planten CO2. Zuurstofplanten in de vijver hebben daarom water nodig, dat rijk is aan CO2. In vijverwater met onvoldoende CO2 zal de groei van zuurstofplanten dus teruglopen en uiteindelijk zullen de planten verslijmen en afsterven. CO2 wordt in de vijver geproduceerd door bacteriën in het biologisch filter en op de vijverbodem. Een vijver met een te laag gehalte aan CO2 heeft een (te) hoge pH-waarde (hoger dan acht).

Hard vijverwater

Zuurstofplanten groeien alleen in hard vijverwater. Dit is water, waarin voldoende minerale stoffen zoals calcium, magnesium en kalium zijn opgelost. De zuurstofplanten hebben deze stoffen nodig voor hun groei. Daarnaast kan hard vijverwater veel makkelijker CO2 opnemen dan zacht vijverwater. In te zacht vijverwater ontbreken deze zaken. De groei van zuurstofplanten in zacht vijverwater zal daarom niet goed zijn. Hard vijverwater is dan ook noodzakelijk voor een goede groei van zuurstofplanten.

De waterhardheid van je vijver loopt voortdurend terug. Dit wordt veroorzaakt door invallende regen. Regenwater is erg zacht. Wanneer dit water zich mengt met het water in de vijver, gaat de totale waterhardheid van het vijverwater achteruit. Hierdoor gaan met name de zuurstofplanten minder goed groeien. Om deze reden moet je de waterhardheid van je vijver enkele keren per jaar ophogen.

Wanneer de groei van zuurstofplanten in je vijver niet goed is, wordt aan één van bovengenoemde voorwaarden niet voldaan. Heel vaak is de oorzaak van slechte groei van zuurstofplanten een te lage waterhardheid van de vijver. Dit probleem treedt namelijk in bijna alle vijvers op, omdat nu eenmaal in elke vijver zacht regenwater valt.

Zuurstofplanten in een heldere vijver

Zuurstofplanten in een heldere vijver. In deze vijver is aan de drie voorwaarden voor een goede groei van zuurstofplanten voldaan: voldoende zonuren, voldoende CO2 in het vijverwater en een hoge waterhardheid.  Hierdoor groeien de planten goed en is deze vijver glashelder.

Zuurstofplanten vijver: groei verbeteren

De groei van zuurstofplanten verbeteren, betekent dat je zorgt dat aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan wordt:

Zonlicht

Zet de zuurstofplanten op een zonnige, niet te diepe plaats in de vijver. Wanneer de vijver niet veel zonuren heeft, kun je beter kiezen voor soorten die halfschaduw verdragen (Gedoornd hoornblad of Bronmos). Kies bovendien altijd meerdere soorten. Op die manier kun je namelijk uittesten, welke soort zuurstofplant het in jouw vijver het best doet.

CO2

Zorg voor een biologisch filter met een voldoende grote bacteriekolonie. Wanneer je geen biologisch filter hebt, of de bacteriekolonie nog onvoldoende ontwikkeld is, kun je de vijver behandelen met KH-Extra. Met dit middel breng je direct extra CO2 in het vijverwater, waardoor de groei van zuurstofplanten zal verbeteren.

Hard vijverwater

Verhoog de waterhardheid van het vijverwater regelmatig. Deze hardheid loopt namelijk geleidelijk terug door invallende regen in de vijver. De hardheid van het vijverwater verhogen en daarmee de groei van zuurstofplanten verbeteren, gaat eenvoudig met Mineral Clay. Dit product bevat alle minerale stoffen die zuurstofplanten voor hun groei nodig hebben.

Mineral Clay verbetert groei van zuurstofplanten vijver

Groei zuurstofplanten vijver verbeteren: Mineral Clay zorgt voor een goede waterhardheid van de vijver. Dit product bevat alle minerale stoffen, die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei. Een vijver die behandeld wordt met Mineral Clay, heeft het gehele jaar een voor de groei van zuurstofplanten geschikte waterhardheid.

Groei van zuurstofplanten vijver verbeteren: Mineral Clay

Mineral Clay is een onderhoudsproduct voor vijvers, dat door een Nederlands bedrijf (Vijverhulp) is ontwikkeld. Dit product bevat precies de minerale stoffen die de groei van zuurstofplanten verbeteren. Met Mineral Clay zorg je daarom op een eenvoudig manier voor een goede waterhardheid van je vijver.

In een vijver die jaarlijks een behandeling met Mineral Clay krijgt, groeien zuurstofplanten (Glanzend fonteinkruid, waterpest, aarvederkruid etc.) veel beter dan in een onbehandelde vijver. Hierdoor zal de vijver ook duidelijk helderder zijn en blijven. Mineral Clay is qua samenstelling exact afgestemd op Nederlandse en Belgische tuinvijvers en de zuurstofplanten die hierin groeien. Hierdoor is dit middel zeer geschikt om de groei van zuurstofplanten in de vijver te verbeteren.

Mineral Clay is een traagwerkende hardheidsverbeteraar. Dit betekent, dat de werking enkele weken na toediening begint en vervolgens vier tot zes maanden aanhoudt. Mineral Clay kan  in combinatie met een snelwerkende hardheidsverbeteraar (zoals GH-Extra) gebruikt worden.

Lees hier meer informatie over Mineral Clay .

Veelgestelde vragen

Waarom groeien de zuurstofplanten in mijn vijver niet goed?
Zuurstofplanten hebben voor hun groei drie dingen nodig: zonlicht, water met voldoende CO2 (koolzuur) en mineralen. Als de zuurstofplanten in de vijver niet goed groeien, betekent dat, dat één van deze drie zaken niet in orde is. Heel vaak is de oorzaak van een slechte groei van zuurstofplanten in de vijver een gebrek aan mineralen (voedingszouten). Het vijverwater is in dat geval te zacht geworden. Je kunt mineralen aan het vijverwater toevoegen door de vijver te behandelen met Mineral Clay.

Waarom gaat het glanzend fonteinkruid in mijn vijver dood?
Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een veeleisende zuurstofplant. Wanner de groei van deze planten in de vijver niet goed is, wordt dit vaak veroorzaakt door te zacht vijverwater. Glanzend gonteinkruid heeft net als andere zuurstofplanten hard vijverwater nodig voor de groei. Je kunt vijverwater harder maken door dit te behandelen met Mineral Clay, GH-Extra of KH-Extra.

Hoeveel zuurstofplanten moet ik in de vijver zetten?
Je kunt nooit te veel zuurstofplanten in de vijver hebben, wel te weinig. Zorg in elk geval, dat de vijver van bovenaf bezien voor tenminste de helft begroeid is met zuurstofplanten. Dit gaat problemen zoals groei van algen tegen. Geschikte soorten zijn aarvederkruid, gedoornd hoornblad, waterpest, glanzend fonteinkruid en bronmos.

Verder lezen:

Checklist groei zuurstofplanten verbeteren

Onderhoud waterplanten

Onderhoud vijverwater

Biologisch evenwicht

 

Producten:

Mineral Clay