Bij biologisch onderhoud van je vijver kies je ervoor, om de vijver alleen op een natuurlijke manier te onderhouden. Dit betekent echter niet, dat je de vijver aan zijn lot overlaat. Wel dat je voor het onderhoud alleen natuurlijke middelen gebruikt. Chemische bestrijdingsmiddelen passen hier niet bij. Op deze pagina lees je daarom, hoe je je vijver op een meer natuurlijke manier kunt onderhouden.
Biologisch onderhoud vijver: verschil met gewoon onderhoud
Tussen biologisch onderhoud van een vijver en gewoon onderhoud zit niet veel verschil. Het grootste deel van het onderhoud is namelijk precies hetzelfde. Voor wat betreft de bestrijding van draadalgen en zweefalgen (groen water) ontstaan echter verschillen. Bij gewoon onderhoud omvat een behandeling tegen deze algen het gebruik van een bestrijdingsmiddel. Bij biologisch onderhoud pak je de algenbestrijding daarentegen op een andere manier aan.
Draadalgen biologisch bestrijden
Draadalgen bestrijden bestaat altijd uit twee onderdelen:
- bestrijden van de draadalgen;
- verhogen van de waterhardheid.
Ook bij op natuurlijke wijze bestrijden van draadalgen volg je deze aanpak. Wel gebruik je hier een natuurlijk middel voor het bestrijden van de draadalgen. Dit middel is gebaseerd op het tijdelijk zuurder maken van de vijver. Hierdoor wordt de groei van draadalgen geremd.
Draadalgen biologisch bestrijden kun je als volgt aanpakken:
- Verwijder eerst zoveel mogelijk draadalgen met de hand of met een hark uit de vijver. Ook kun je een borstel op een steel binden. Hiermee kun je draadalgen makkelijk uit de vijver halen.
- Behandel de vijver vervolgens met een biologische draadalgbestrijder. Deze maakt het vijverwater tijdelijk zuurder. Hierdoor neemt de groei van de draadalgen sterk af.
- Verhoog daarna de waterhardheid van de vijver. Een te lage waterhardheid is vaak de achterliggende oorzaak van de groei van draadalgen. Producten om de waterhardheid te verhogen, zijn meestal 100% natuurlijk.
- Zorg tot slot voor veel groeiende zuurstofplanten in de vijver. Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten.
Draadalg in één Biologisch bevat zowel een biologische draadalgenbestrijder als een biologisch product om de waterhardheid van de vijver te verhogen.
Zweefalgen biologisch bestrijden
Zweefalgen maken de vijver groen en troebel. Bestrijden van zweefalgen bestaat uit twee onderdelen:
- het doden van de aanwezige (eencellige) algen;
- het gelijktijdig verhogen van de waterhardheid.
Ook bij biologisch bestrijden van zweefalg volg je deze aanpak.
Bij traditionele bestrijding van zweefalg gebruik je een bestrijdingsmiddel om de zweefalgen te doden. Hiervoor is helaas geen goed werkend biologisch alternatief beschikbaar. De in de handel aangeboden biologische producten die een vijver helder zouden maken, voldoen namelijk geen van allen.
Voor een meer natuurlijke bestrijding van zweefalgen zul je daarom moeten kiezen voor een UV filter. Hiermee dood je de zweefalgen in het vijverwater. Het vijverwater stroomt in het filter langs een speciale UV-lamp. De straling van deze lamp doodt de zweefalgen.
De noodzakelijke verhoging van de waterhardheid van de vijver kan echter wel op een biologische manier plaatsvinden. Je kunt hiervoor de vijver behandelen met Mineral Clay. Dit is een 100% biologische hardheidsverbeteraar.
Waterhardheid vijver verhogen
Een zeer belangrijk onderdeel van het biologisch onderhoud aan de vijver is het verhogen van de waterhardheid. Dit moet dan ook enkele keren per jaar gebeuren. Hiervoor kun je producten gebruiken die volledig biologisch zijn, zoals Mineral Clay, GH Extra en KH Extra.
Slakken in de vijver tegengaan
Slakken kunnen de waterplanten in de vijver flink aanvreten. Vooral de zuurstofplanten, zoals glanzend fonteinkruid, en waterlelies zijn hierbij favoriet. Je kunt dit tegengaan, door eerst zoveel mogelijk slakken weg te vangen uit de vijver. Vervolgens leg je een krop sla in de vijver. Het zachte blad van de sla is voor de resterende slakken erg aantrekkelijk. Hierdoor wordt het wegvangen van deze slakken makkelijker.
Daarnaast kun je er voor kiezen, om zuurstofplanten met hardere bladeren te plaatsen. Gedoornd hoornblad en Krabbenscheer zijn voor slakken onaantrekkelijke zuurstofplanten.
Verder lezen:Draadalg biologisch bestrijden | Producten: |