Bacteriën in de vijver en het biologisch filter

Bacteriën leven in de vijver en het biologisch filter. Ze zijn noodzakelijk om het vijverwater helder te houden. Bacteriën in de de vijver voorzien de vijver namelijk van CO2 (koolzuur). Dankzij deze CO2 kunnen de zuurstofplanten in de vijver groeien. Groeiende zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het vijverwater. Hierdoor blijft dit helder.

Bacteriën zijn dus onmisbaar voor een heldere vijver. Op deze pagina lees je, wat bacteriën in de vijver precies doen. Daarnaast kom je te weten hoe je kunt zorgen voor een gezonde bacteriekolonie in je vijver en biologisch filter.

bacterien-voor-vijver

Bacteriën en biologisch evenwicht

Bacteriën in de vijver en het filter vormen, samen met zuurstofplanten en hard vijverwater, de grote drie binnen het biologisch evenwicht. Maar hoe zit dit nu precies?

Bacteriën

Bacteriën in de vijver zetten afvaldeeltjes om in onder andere CO2. Deze CO2 geven ze vervolgens af aan het vijverwater. Om in leven te blijven, hebben bacteriën zelf zuurstofrijk water nodig.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten hebben voor hun groei CO2 nodig. Bacteriën zorgen zoals gezegd hiervoor. De zuurstofplanten nemen deze CO2 op bij de fotosynthese. Hierdoor vormen ze bladgroen en geven tegelijk zuurstof af aan het vijverwater.

Bacteriën in de vijver produceren dus de CO2 die de zuurstofplanten nodig hebben. Zuurstofplanten produceren de zuurstof die bacteriën nodig hebben. Op deze manier blijft de biologische kringloop in stand. De vijver blijft op deze manier helder.

Hard vijverwater

Deze biologische kringloop kan echter alleen plaatsvinden in hard vijverwater. Dit is water, waarin veel minerale kalkstoffen zijn opgelost. Deze minerale kalkstoffen in het water zijn nodig voor de groei van zuurstofplanten. Daarnaast kan CO2 alleen worden opgenomen door hard vijverwater.

Te weinig bacteriën in de vijver: wat is het gevolg?

Wanneer er te weinig bacteriën in je vijver zitten, kun je dit aan het volgende merken:

Teruglopende groei van zuurstofplanten

De vijver krijgt een tekort aan CO2. Dit wordt immers door bacteriën geproduceerd. Te weinig bacteriën in de vijver betekent dus ook te weinig CO2. Dit leidt vervolgens weer tot slechte groei van zuurstofplanten in de vijver.

Groei van algen (draadalg en/of zweefalg)

Slechte groei van zuurstofplanten leidt weer tot alggroei. Dit kunnen draadalgen of zweefalgen zijn. Zweefalgen maken het vijverwater groen en troebel.

Hoge pH-waarde vijverwater

Bacteriën in de vijver produceren koolzuur (CO2). Zoals de naam al aangeeft, is dit een zuur. Wanneer er voldoende CO2 geproduceerd wordt, zal de vijver een gezonde zuurgraad hebben. De zuurgraad van de vijver is hetzelfde als de pH-waarde van het vijverwater. Wanneer er te weinig bacteriën in de vijver zitten, is het vijverwater niet zuur genoeg. De pH-waarde loopt dan op. Een gezonde pH-waarde van vijverwater ligt tussen de zeven en acht.

bacterien-in-de-vijver-2

Bacteriën in de vijver krijgen

Bacteriën gaan na verloop van tijd vanzelf groeien in de vijver. Hun sporen waaien in de vijver en op waterplanten zitten bacteriën. Zelfs in het leidingwater waarmee de vijver is gevuld, komen bacteriën in kleine aantallen voor.

Nadeel van deze natuurlijke methode is, dat het erg lang duurt voordat er een bacteriekolonie ontstaat die voldoende groot is om alle zuurstofplanten in de vijver van CO2 te voorzien. Vooral bij een nieuwe vijver duurt het erg lang voordat er voldoende bacteriën aanwezig zijn. Er is een aantal maatregelen dat je kunt nemen, om de groei van bacteriën te versnellen:

Biologisch filter plaatsen

Een biologisch filter is een broedkamer voor bacteriën. In het filter zit poreus materiaal, waarin kleine afvaldeeltjes uit de vijver blijven steken. Hierdoor zullen in een biologisch filter bacteriën goed groeien. Een biologisch filter wordt bovendien voortdurend van zuurstofrijk water uit de vijver voorzien. Al met al ideale groeiomstandigheden voor een bacteriekolonie.

Bodemsubstraat aanbrengen

Bodemsubstraat bestaat uit poreuze steentjes. Net als het poreuze materiaal in een biologisch filter is dit een uitstekende plaats voor bacteriegroei in de vijver. Een laagje van één tot twee centimeter bodemsubstraat in de vijver geeft een flinke impuls aan de groei van bacteriën en andere micro-organismen.

Bacteriën enten

Bij bacteriën enten breng je een groot aantal goede (nitrificerende) bacteriën aan in de vijver en het vijverfilter. Hierdoor verloopt de groei van de bacteriekolonie in je vijver een stuk sneller. Een bacterie-enting kun je het beste uitvoeren na het opstarten van een nieuwe vijver. Daarnaast kun je het beste elk voorjaar, als het biologisch filter weer wordt ingeschakeld, de het filter opnieuw enten met bacteriën. Een bacterie-enting voer je uit met een zogenaamde filterstarter of bacteriestarter (Pond Biotics).

bacterien-in-de-vijver

Bacteriekolonie nog niet volgroeid? KH-waarde verhogen

Ook wanneer de bacteriekolonie in je vijver nog niet volgroeid is, hebben de zuurstofplanten CO2 nodig om te groeien. Tijdens deze periode kun je CO2 aan de vijver toevoegen door de KH-waarde van het vijverwater te verhogen. Dit kun je doen met KH-Extra. KH-Extra bestaat uit carbonaten. Dit zijn verbindingen van CO2 met minerale stoffen. Een vijver met een hoge KH-waarde bevat op die manier toch voldoende CO2 voor de groei van de zuurstofplanten.

Verder lezen:

Vijverwater

Biologisch evenwicht

Biologisch filter

 

Producten:

Pond Biotics

KH-Extra